Biografische zorg aan huis

“Neem eens afstand, ‘t geeft meer zicht.” Gregor Frenkel Frank

Voor wie

Biografische zorg aan huis is bedoeld voor zieken en bejaarden die tijdelijk of permanent zelf hun woning niet kunnen verlaten, en voor bewoners van rust- en verzorgingstehuizen. Deze zorg is aanvullend aan de medische zorg.

De zieke, de bejaarde, de familie of de mantelzorger kan telefonisch de biografische zorg aan huis aanvragen.
Myriam zal bij eerste kennismaking de behoeften en verwachtingen bevragen van de betrokkenen.

Biografische zorg aan huis is gericht op inzicht, verwerking en groei bij allerlei biografische vragen. zie Biografisch Werken

In het bijzonder zal deze zorg echter gericht zijn op het verwerken van en het omgaan met ziekte, ouderdom, pijn en afhankelijkheid. Er zal op verschillende niveau’s afscheid moeten genomen worden. Myriam zal een betrokken tochtgenoot zijn die ieder helpt bij het herordenen en herformuleren van het eigen levensverhaal en bij het vinden van een nieuwe levenszin.

De Levensbalans

“Innerlijk leven betekent: te weten dat de rust niet in de wereld is, maar in de rustige blik die wij op de wereld richten.” Jacques Lusseyran

Bij bejaarden en terminaal zieken kan de behoefte bestaan de levensbalans op te maken, alvorens zich meer en meer te kunnen losmaken van het aardse leven. Het opmaken van de levensbalans houdt een terugblik op het leven in, waarin de waarde ervan wordt ‘gewogen’ en waarin gepoogd wordt de ervaringen betekenis te geven op een nieuwe manier, in het licht van het nakende levenseinde.

Ook het afwerken van alle onaffe emotionele, geestelijke en ook praktische zaken hoort daarbij.

Myriam schenkt aandacht aan al deze innerlijke en uiterlijke opgaven en respecteert hierbij het ritme, de focus en de verlangens van iedere betrokkene.

Sprookjes en Aquarelschilderen

In de biografische zorg aan huis werkt Myriam via het gesprek, en via sprookjes en aquarelschilderen.

De sprookjesbeelden kunnen moed en vertrouwen schenken. Ze kunnen de weg wijzen.

Indien de zieke of bejaarde zelf niet in staat is om te schilderen, zal Myriam dit doen in zijn plaats, in afstemming op hem/haar. De zieke kan dan toekijken. Dit schilderen werkt rustgevend, harmoniserend en probleemoplossend in het gevoelsgebied omdat het gebruik maakt van het element water, waterverf op nat papier, en omdat kleuren weergeven wat in het innerlijk van de mens leeft.

Bij mensen die niet meer kunnen praten, werkt Myriam alleen via het schilderen aan het bed en het regelmatig voorlezen van een zorgvuldig uitgezocht sprookje. Het gesprek en overleg met de mantelzorgers en Myriams intuïtief vermogen zijn dan zeer belangrijk.

De zachte metamorfosemassage van de voeten kan helpen om het loslaten te bevorderen.

In de laatste levensfase kan ook een intuïtief sprookje, door Myriam geschreven, op maat van de persoon, een krachtige hulp zijn.

Prijs per uur: 40 euro